MANDHELING DP GR1
ÜLKE:
INDONESIA
BÖLGE:
SUMATRA, BATAK
İŞLEM:
GILLING-BASAH
HASAT:
MART-HAZİRAN 2022
RAKIM:
1000 M – 2400 M
CİNSİ:
CATIMOR, TYPICA
TADIM NOTLARI:
TÜTÜN, NEMLİ TOPRAK, ODUNSU, NANE
ASİDİTE:
DÜŞÜK
GÖVDE:
YÜKSEK, DOYGUN
Çikolata ve sedir ağacı aromalarına sahip doygun gövdeli ve düşük asiditeli Mandheling kahvesi içiminde topraksı bir his, odunsu ve isli bir tatla beraber tütün ve nane notalarına sahiptir. Ağızda çikolata tadı ve nane ferahlığıyla oldukça kalıcıdır. Orta-sert içimli ve isli tat sevenlerin vazgeçemeyeceği düşük asiditeli kalıcı kahve keyfini Sumatra Mandheling ile yaşayacaksınız.
"Gilling-Basah" yani nemli soyma olarak tanımlayabileceğimiz işleme yöntemi tek tek elle toplanan kahvelerin, meyvesi ayrıldıktan sonra yaklaşık %35 nem seviyesine kadar güneşte kurutulması ve henüz nemliyken parşömen adı verilen tabakanın soyulmasıdır. Bunun temel sebebi havanın oransal neminin yüksek olmasıdır. Geleneksek ıslak işlemden bu yönden ayrışır. Bu tabakanın soyulmasından sonra nemli çekirdekler tekrar %12-15 seviyelerine kadar kurutma işlemi görür. Bu durum çekirdeklere mavimsi yeşil bir renk sağlar ancak en önemli etkisi çekirdeklere düşük asidite ve yüksek doygun bir gövde kazandırmasıdır.
"DP", "Double Picked" yani çifte toplama anlamına gelir. Hasat yapılırken meyvelerin olgunlaşma seviyesine göre olgunlaşmış meyvelerin seçilmesi ve olgunlaşmamış meyvelerin olgunlaşması beklenip ikinci sefere tekrar toplamaya gidilmesi anlamına gelir. Tüm meyveler aynı anda olgunlaşmadığı ve yeşil, olgunlaşmamış meyvelerin istenmeyen tat ve ekşimsi tatlar vermesi sebebiyle bu işlem ekstra maliyetle kaliteli içime sahip bir fincan elde etmek için büyük önem taşır.
Sumatra adası Dünya'nın altıncı, Endonezya'nın ise en büyük adasıdır. Sumatra'nın kuzeyinde Dünya'nın bazı en değerli kahveleri üretilmektedir. Aceh bölgesi Mandheling kahvelerinin geldiği yerdir. Bu isim adanın orta batısındaki Batak bölgesinde yaşayan tarihte bu isimle anılan etnik bir grubun adıdır. Bölgede yetiştirilen ve yine yöreye has geleneksel işleme yöntemi olan "Gilling-Basah" yöntemiyle işlenerek ticareti yapılan kahveler Mandheling adıyla anılır. Bölgeye ilk kahve dikimleri Hollandalı koloniciler tarafından 19. yüzyılda yapılmıştır.